wtorek, 28 lutego 2012

CIASTO MARCHEWKOWE:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka 
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła/ margaryny
2 łyzeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika (przyprawa korzenna)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
kilka kropel zapachu waniliowego (ale nie koniecznie)
wszystko miksujemy na jednolita masę
ucieramy na cienkiej tarce dwie duże marchewki (odciskamy z nich nadmiar soku) dodajemy do masy i delikatnie wszystko mieszamy.
brytwaki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką wlewamy ciasto. pieczemy w temperaturze 180C przez ok 45-60 minut. po 30 minutach warto sprawdzic widelcem lub słomką czy ciasto jest upieczone ale nie można tego robić za często bo zrobi sie zakalec. 
ps; ważne jest żeby wszystkie składniki były mniejwięcej tej samej temperatury- to zmniejsza ryzyko powstania zakalca. jajka, mleko, masło dobrze jest wczesniej wyjąć z lodówki.


lukier:


3 duże łyżki cukru pudtu
3 łyżki mleka
kilka kropel cytryny lub olejek waniliowy - dla zapachu


wszystko ucieramy jeżeli lukier jest za gęsty dodajemy mleka jeśli za żadki to sypiemy cukru pudru. dobrze jest ucierać lukier z 5-10 minut. to jest wersja bardzo uproszczona jesli chcecie mieć więcej roboty można zrobić prawdziwy lukier z jajek ale uprzedzam z tym jest NAPRAWDE dużo pracy !
po utarciu lukru wstawiamy go na 20 minut do lodówki. polewamy ciasto kiedy już całkowicie wystygnie. 


smacznego ! T!


Plejada dziś