sobota, 22 grudnia 2012

dzisiejszy wieczór to zdecydowanie ostatni dzwonek na "nie świąteczne " jedzenie, dlatego pozwoliłam sobie na drobne szaleństwo. a już jutro będę się raczyć postną kapustą i śledziami w śmietanie.
przyznam że było to dla mnie nie lada wyzwanie, roladki, uwielbiam tego typu potrawy ale jak ich nie przyrządzam... no i stało się zrobiłam, sama, a do tego z gotowego przepisu, którego trzymałam się kurczowo, co bardzo rzadko mi się zdarza !  Pieś z kurczaka ze śliwką zawijaną w boczek. Warto spróbować bo wyszło pyszne!

 + kilka zdjęć z piątku, dzisiejszego popołudnia i reakcja kocurów na Cuki.
Buziaki T.












dziwna poza...
RerA4Y on Make A Gif, Animated Gifs
make animated gifs like this at MakeAGif














czwartek, 20 grudnia 2012


Przepis na Chili z Pyszne 25
Moim zdaniem powinno się dłużej wszystko gotować, nie dodałam kminu rzymskiego. Ah, ja serwuje jak burrito na placku ze śmietaną i serem, pamiętajcie o SOLI!
CHILI CON CARNE

Następnie wrzuć wołowinę i smaż aż zmieni kolor. Wlej pomidory z puszki, wodę, gotuj na małym ogniu około 10 minut. Wrzuć pokrojoną paprykę, gotuj 5 minuty. Na końcu dodaj fasolę, gotuj kolejne 5 minut.
Składniki:
300 g mielonej wołowiny
2 cebule
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
puszka czerwonej fasoli
czerwona papryka
100 ml wody
chili pieprz cayenne
oregano
kmin rzymski
Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dodaj kmin, oregano, chili.
Następnie wrzuć wołowinę i smaż aż zmieni kolor. Wlej pomidory z puszki, wodę, gotuj na małym ogniu około 10 minut. Wrzuć pokrojoną paprykę, gotuj 5 minuty. Na końcu dodaj fasolę, gotuj kolejne 5 minut.






środa, 19 grudnia 2012

no to na szybko vlog, i przepis:


piers z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z sosm z gorgonzoli.

Pierś z kurczaka myjemy i przekrajamy w poprzek tak jakbyśmy chcieli zrobić dwa cienkie kotlety (nie przekrajamy do konca, robimy jakby kieszonkę !, nacieramy przyprawami (ja użyłam czosnku, soli, ziół prowansalskich i sporo rozmarynu- idealnie pasuje do kurczaka). W kieszonkę wkładamy suszone pomidory (ja używam takich w zalewie, ze słoiczka), mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (można użyć formy do ciasta i zakryć folią aluminiową)  i pieczemy pod przykryciem w temp 180C 30-40 min.
Sos (idealnie się nadaje do makaronu albo do szpinaku) do rondelka wlewamy dużą śmietanę 18% i odrazu dodajemy ser pleśniowy (gorgonzola), ja daję ok pół 'trojkąta'(paczkowana najczęściej jest w trójkątach) czyli ok 50g. Wszystko mieszamy do momentu aż ser się rozpuści.

Sałatka: mix sałat z roszponką, dodaję oliwy soli, pieprzu i całość polewam musztardą. Najlepsza!

pozdrawiam T !

PS; dopiero teraz przeczytałam komentarze jakie ludzie piszą na YT pod moimi filmami....padaka.




Frank Ocean to moja nowa muzyczna miłość.

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pierniki;
- pół kostki masła
-jedno jajko
-2 szklanki mąki
-1 szklanka cukru pudru
-2 łyżeczki kakao naturalnego
-3 łyżeczki przyprawy korzennej
-2 łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki miodu
masło roztapiamy i mieszamy z miodem, odstawiamy do ostygnięcia.
Pozostałe składniki łączymy i dodajemy ostudzone masło z miodem, wyrabiamy na gładką masę.
wałkujemy placki o grubości 0,5 cm. pieczemy w 180C ok 6-10 minut.
Z ciasta bedą ok 3-5 blach pierniczków.
Można piec na papierze ale ja piekłam bez, i nic się nie stało ;)
Miałam bardzo małe foremki więc nie chciało mi się bawić w dekorowanie, ale następne zrobię już takie zdobione lukrem i czekoladą.
Samcznego T. !



HVZgOP on Make A Gif, Animated Gifs
make animated gifs like this at MakeAGif













Flight Facilities - Clair De Lune (Feat. Christine Hoberg) from Flight Facilities on Vimeo.