przepyszne penne z kurczakiem, świeżym szpinakiem w sosie śmietanowym ! pyszka, spróbujcie!
składniki:
1 kg świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 filety z kurczaka
jedno małe opakowanie śmietany 18% (najlepiej takiej do zup i sosów)
1 opakowanie makaronu penne bądź farfalle
1 kostka rosołowa (knorr)
3-4 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju
starty parmezan, a jeśli nie macie może być zwykły ser żółty(trochę mniej niż 1/2 szklanki)
przygotowanie:
wstawiamy wodę na makaron
dokładnie myjemy szpinak, odrywamy łodygi a następnie polewamy dokładnie wszystkie liście wrzątkiem. kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance z gorącą wodą (odlejcie sobie zanim polejecie szpinak). na rozgrzaną patelnię z oliwą bądź z olejem dodajemy posiekany drobno czosnek, czekamy aż się delikatnie zarumieni i dodajemy szpinak, dusimy na małym ogniu przez ok 3-5 minut. następnie dodajemy całą śmietanę, dodajemy ok czterech łyżek bulionu zrobionego z kostki rosołowej, i ser żółty, dokładnie mieszamy. potrawę należy posolić i popieprzyć wedle uznania. ja zawsze dodaję troszkę więcej bulionu żeby pozbyć się kwaśnego smaku śmietany. dusimy na małym ogniu ok 5 min.
teraz zajmiemy się kurczakiem, radzę przygotować sobie filety ok 2 godziny wcześniej. możecie użyć ulubionych ziół. ja zawsze daję sól, pieprz, majeranek rozmaryn, trochę oliwy i sok z całej cytryny. pokrojone mięso w paseczki smażymy na oleju/oliwie aż się zarumieni.
Makaron ugotowany al dente (na twardo) podajemy z sosem i szpinakiem a na wierzch kładziemy kurczaka. możecie posypać serem bądź parmezanem, wtedy jest super ! :)
pozdrawiam tttttt! <3