wtorek, 18 marca 2014

Halo!
Dzisiaj w ramach tego, że nie było mnie chwilkę mam dla Was przepis !
Zapraszam na pyszne pierogi ze szpinakiem. Przyznam się bez bicia, że pierwszy raz je robiłam i wyszły genialne, a do tego pyszny serowy sos.

Ciasto na pierogi (ok 35 pierogów)

2 szklanki* mąki pszennej
3/4 szklanki wody przegotowanej gorącej (jak wyrabia się ciasto to lekko parzy)
2 łyżki oleju roślinnego
szczypta soli

*szklanka 250 ml

Farsz:

Paczka szpinaku mrożonego (drobno zmielonego)
śmietana 18% małe opakowanie
dwie  łyżki masła
łyżka mąki
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
(ja dodałam do smaku ser żółty i trochę sera dojrzewającego typu grana padano - dwie garści)

Sos Serowy (opcjonalnie) :

łyzka masła
garść startego żółtego
śmietana 18% małe opakowanie
dwie garści startego sera lazur (błękitny)
pieprz
łyżeczka majonezu

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, jak się przyrumieni i zacznie pienić dodajemy śmietanę, cały czas mieszając. Beszamel przesuwamy na bok i wrzucamy szpinak, jak się rozmrozi, mieszamy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę/ posiekany, sól, pieprz, ser i mieszamy.
Zanim szpinak się trochę podsmaży możemy w tym czasie przygotować ciasto.
W mące (na stolnicy bądź w misce) robimy dziurkę, nalewamy wody i dodajemy olej, początkowo mieszamy łyżką następnie zaczynamy ugniatać.
Kiedy ciasto będzie jednolite i sprężyste odkrawamy kawałek a pozostałość przykrywamy ściereczką żeby nie wyschło. Wałkujemy ciasto na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka, dodajemy farsz i zagniatamy pierożki.
Gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez ok 3 minuty od wypłynięcia.
Aby zrobić sos serowy należy w rondelku rozgrzać masło następnie dodać śmietanę i sery, na końcu doprawić dodając sól, pieprz i majonez.

Ps: od razu odpowiadam, to w kuchni moich rodziców ;)

Smacznego !