wtorek, 2 lipca 2013

lasagne


Halo!

Podjęłam wyzwanie ! zrobiłam LASAGNE! Zawsze chciałam przygotować to danie ale obawiałam się, że jest zbyt skomplikowane, a nie jest! 
Mam dla Was przepis i kilka cennych wskazówek. 

Składniki:

- 600 gram mięsa mielonego wieprzowego
- dwa opakowania przecieru pomidorowego (ja kupuję w kartonikach), lub pomidorów w puszce
-100 ml wina czerwonego (ja dałam półwytrawne)
- dwie cebule 
- 4 ząbki czosnku
- dwa listki laurowe
- ser ricotta 400/500 gram 
- ser mozzarella (taki jak do pizzy)
- parmezan (ja dałam grana padano)
- jajko
- świeża bazylia 
- sól i pieprz
- makaron Lasagne  1 opakowanie (ja kupiłam lubella)

Sos: 

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso, drobno pokrojone cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli a mięso ściemnieje dolewamy wino i gotujemy na dużym ogniu aż wyparuje alkohol (ok 2 minuty) dodajemy pomidory, bazylię, liście laurowe i gotujemy ok godzinę na wolnym ogniu.  ah, solimy i pieprzymy oczywiście.

Makaron:

W wolnej chwili gotujemy makaron. Tu miałam największe problemy bo wrzuciłam na raz cały makaron i wszystko się skleiło. Musiałam jeszcze raz gotować po jednym płacie przez minutę każdy...strasznie dużo roboty. Następnego dnia znajomy powiedział mi, że można dawać surowy makaron, albo wcześniej moczyć go dosłownie kilka sekund w gorącej wodzie. Jeżeli obawiacie się, że makaron będzie surowy możecie pojedynczo gotować każdy płat po minucie a po wyjęciu dobrze nasmarować go oliwą czy olejem żeby nie skleił się z kolejnymi, które ugotujecie, ja tak robiłam i się udało ;)

Sos (biały ? ) :
Ja zrobiłam na serku Ricotta bo nigdy nie udało mi się zrobić dobrego sosu beszamelowego. 
Serek mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem i drobno posiekaną bazylią (ja dodałam do smaku suszone oregano)

Dno żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą, następnie nakładamy odrobinę sosu mięsnego tak aby było po troszeczkę w każdym miejscu naczynia. Układamy makaron tak żeby łaty na siebie nachodziły, smarujemy białym sosem, na to sos mięsny, ser mozzarella,parmezan i znów makaron, powtarzamy ten proces aż skończą się nam składniki. 
Ostatnia warstwa powinna się kończyć sosem mięsnym który obficie posypujemy serami, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy  w 180C przez trzydzieści pięć minut, zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze dziesięć minut aż ser się przypiecze na brązowo. 

Pamiętajcie że trzeba odczekać 20 minut po upieczeniu żeby się wszystko nie rozpłynęło.  
Życzę smacznego !

Lecę się pakować bo jutro z samego rana wyjeżdżam nad morze! już nie mogę się doczekać!!
ściski T !














PS: Regularnie moje zdjęcia są KRADZIONE przez różne portale, dlatego zamieściłam logo.  T. 


DwOlId on Make A Gif, Animated Gifs
make animated gifs like this at MakeAGif