wtorek, 28 lutego 2012

CIASTO MARCHEWKOWE:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka 
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła/ margaryny
2 łyzeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika (przyprawa korzenna)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
kilka kropel zapachu waniliowego (ale nie koniecznie)
wszystko miksujemy na jednolita masę
ucieramy na cienkiej tarce dwie duże marchewki (odciskamy z nich nadmiar soku) dodajemy do masy i delikatnie wszystko mieszamy.
brytwaki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką wlewamy ciasto. pieczemy w temperaturze 180C przez ok 45-60 minut. po 30 minutach warto sprawdzic widelcem lub słomką czy ciasto jest upieczone ale nie można tego robić za często bo zrobi sie zakalec. 
ps; ważne jest żeby wszystkie składniki były mniejwięcej tej samej temperatury- to zmniejsza ryzyko powstania zakalca. jajka, mleko, masło dobrze jest wczesniej wyjąć z lodówki.


lukier:


3 duże łyżki cukru pudtu
3 łyżki mleka
kilka kropel cytryny lub olejek waniliowy - dla zapachu


wszystko ucieramy jeżeli lukier jest za gęsty dodajemy mleka jeśli za żadki to sypiemy cukru pudru. dobrze jest ucierać lukier z 5-10 minut. to jest wersja bardzo uproszczona jesli chcecie mieć więcej roboty można zrobić prawdziwy lukier z jajek ale uprzedzam z tym jest NAPRAWDE dużo pracy !
po utarciu lukru wstawiamy go na 20 minut do lodówki. polewamy ciasto kiedy już całkowicie wystygnie. 


smacznego ! T!


Plejada dziś

9 komentarzy:

  1. oglądanie zdjęć smakołyków jest torturą.

    OdpowiedzUsuń
  2. dobra czcionka w logo! mogę poznać nazwę ;>

    OdpowiedzUsuń
  3. ah uwielbiam ciasto marchewkowe, jest banalnie proste a takie przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam, jak masz jakiś sprawdzony przepis na szpinak do mogłabyś dać :) Love szpinak <3

    OdpowiedzUsuń
  5. http://www.youtube.com/watch?v=8fVTXAZ-CQg
    nie dość że świetna produkcja i tu ukłon w stronę Toli to jeszcze może znajdziecie Martę jak się dobrze przyjrzycie..

    OdpowiedzUsuń
  6. @Maciej - właśnie miałam to tu wklejać ;)

    pozdr. AL / Alice! wake up!

    OdpowiedzUsuń
  7. aaaaaaa takie pyszności, a ja na diecie :|
    dobrze, że mogę jeść szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie dzisiaj chciałam zrobić to ciasto, ale zabrakło mi składników. Teraz znowu mi się zachciało ! ;)

    OdpowiedzUsuń