poniedziałek, 27 sierpnia 2012

a dzisiaj jedzeniowo ! wczoraj na obiad zrobiłam chilli con carne a na deser tartę z malinami.
niestety chilli con carne było tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
dziś przepis na tartę z malinami i quiche ze szpinakiem ! smacznego ! T.

Ciasto:
 zarówno do tarty jak i do quische robi się je tak samo. różnica jest jedna do tarty dajemy 1/2 szklanki cukru a do quische szczyptę soli. pozostałe składniki się nie zmieniają.
3/4 szklanki mąki
1 jajo
1/2 kostki masła (100g)
łyżka śmietany 18%

Farsz do Quiche;
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki startego sera typu gruyer (można go zastąpić zwykłym serem żółtym)
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
250 g świeżego szpinaku
1 łyżka mąki

Quiche ze szpinakiem!
mieszamy mąkę, jajko sól i zimne masło (najlepiej pociąć je nożem na małe kawałki), ciasto ugniatamy na gładką masę i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W wolnej chwili smażymy na maśle bądź oleju pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, jak się zeszkli dodajemy umyty szpinak i smażymy do momentu aż szpinak stanie się miekki i nabierze ciemnego koloru. w misce przygotowujemy sos, mieszamy mąkę, jaja, śmietanę, ser i przyprawy na gładką masę.
Ciasto wałkujemy i rozkładamy na formę, rogi muszą być wysokie żeby nie wylał nam się farsz.
Na spód nakładamy szpinak , cebulę i czosnek następnie zalewamy sosem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na 40 minut, po takim czasie pieczenia Quiche powinien być gotowy, jednak najlepiej go wyjąć w tedy gdy równomiernie się zarumieni.





Tarta z Malinami .
Ciasto przygotowujemy tak jak na Quiche tylko zamiast soli dajemy 1/2 szklanki cukru.
Ciasto układamy w formie i wykładay malinami (mogą być też jabłka, śliwki, cokolwiek na co macie ochotę). Ciasto właściwie gotowe ale mi lepiej smakuje z kruszonką.
Kruszonka - 1/4 kostki masła , 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru . Masło rozpuszczamy w rądelku, jak ostygnie, mieszamy widelcem z cukrem i mąką, posypujemy ciasto.

Bon apetit :) T.


36 komentarzy:

  1. mm pychotka u Ciebie ! Aż mi się zachciało mojego ulubionego makaronu Rigatoni Cordon blue z sosem śmietanowym, kurczakiem i parmezanem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z malinami też piecze się w 200 st przez 40 min? Skąd o tej porze bierzesz świeży szpinak?;/ A na śniadanie dzisiaj to była owsianka czy jakieś musli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na sniadanie jogurt naturalny z otrębami granulowanymi, musli i bananem. Z malinami piecz 40 minut ale w 180 C.

      Usuń
  3. smakowicie wygląda! :D

    http://ania1991.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają. na pewno oba zrobię w tym tyg. ;)
    http://eatlovefreak.blogspot.com/
    http://eatlovefreak.blogspot.com/
    http://eatlovefreak.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie! mogę zapytać, gdzie kupiłaś formę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dostałam od Maćka. ale wiem że są w Tesco. T.

      Usuń
  6. a dziś moja mama kupiła maliny i nie wiedziałam co z nich zrobić, dzięki za przepis!
    ciasto wygląda wspaniale, smakuje pewnie tak samo ;) na pewno wypróbuję przepis jutro :))

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba dobra z Ciebie kucharka :)

    zajadałabym :D

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie :) http://noignoremode.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Od 1,5 miesiąca jestem w Szwajcarii, więc zajadam się tutejszymi serami m.in. Gruyère - aż mi się uszy trzęsą! Jutro niestety czeka mnie powrót do Polski, ale jak zawsze zabiorę ze sobą zapasy tutejszych specjałów, więc chyba poświęcę trochę sera na taki przysmak. :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. A jak ciasto posiedzi 40 minut w piekarniku to nie będzie za twarde? Bo ja mam traumę po ostatnich eksperymentach z tartą. Ciasto siedziało w piekarniku chyba ze 25 minut przy 180 stopniach, ale wyszło takie, że mój narzeczony powiedział: "Czy mogłabyś zrobić następnym razem ciasto, którego nie trzeba będzie rozłupywać młotkiem?". Na pewno ma być 40 minut i 200 stopni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak piekłam i było bardzo dobre, kruche ciasto ma to do siebie że jest dość twarde ale kruche. takie ma byc. co innego jakbys upiekła pół-kryche i byłoby twarde. T.
      ps; sprawdz jak sie upiecze w 180 C.

      Usuń
  11. Przepisy inspirowane blogiem Zosi- makecookingeasier? :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto wyszło pycha! ;)
    polecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. ale smakowicie to wygląda! ahh będę musiała sprawdzić ten przepis, może moja rodzinka się skusi na takie smaczności;) Pozdrawiam serdecznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam! :)
    ZAPRASZAM: www.dripfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie i zapewne tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam chilli con carne i też nigdy nie zdąrze zrobić zdjęcia haha:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam szpinak i wszystko ze szpinakiem ! :) muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. aż chciałoby się zjeść
    zapraszam do siebie na http://callmeladyana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. Sieema Marta:D
    Ja z niecierpliwością czekam na filmik twojego nowego mieszkania taki jak miałaś w poprzednim, mam nadzieję że takowy będzie :P
    Pozdrawiam i powodzenia w dalszych kulinarnych przedsięwzięciach :P

    OdpowiedzUsuń
  21. może przepis na con carne? robiłam kiedyś z przepisu Jamiego Olivera, ale nie byłam zbyt zadowolona z konsystencji...

    OdpowiedzUsuń
  22. zrobiłam dziś tartę z malinami wg Twojego przepisu :) wyszła smaczna, ale ciasto przed upieczeniem było bardzo lepkie, zastanawiam się czemu? do tego stopnia, że spłynęło po ściankach formy i nici z uroczego brzeżku :(

    OdpowiedzUsuń
  23. skąd jest ten królik??
    ciasto wyszło super. polecam wszystkim przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaką średnicę ma Twoja forma?

    OdpowiedzUsuń