środa, 8 czerwca 2011

przepyszne penne z kurczakiem, świeżym szpinakiem w sosie śmietanowym !  pyszka, spróbujcie!
składniki:
1 kg świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 filety z kurczaka
jedno małe opakowanie śmietany 18% (najlepiej takiej do zup i sosów)
1 opakowanie makaronu penne bądź farfalle
1 kostka rosołowa (knorr)
3-4 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju
starty parmezan, a jeśli nie macie może być zwykły ser żółty(trochę mniej niż 1/2 szklanki)
przygotowanie:
wstawiamy wodę na makaron
dokładnie myjemy szpinak, odrywamy łodygi a następnie polewamy dokładnie wszystkie liście wrzątkiem. kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance z gorącą wodą (odlejcie sobie zanim polejecie szpinak).  na rozgrzaną patelnię z oliwą bądź z olejem dodajemy posiekany drobno czosnek, czekamy aż się delikatnie zarumieni i dodajemy szpinak, dusimy na małym ogniu przez ok 3-5 minut. następnie dodajemy całą śmietanę, dodajemy ok czterech łyżek bulionu zrobionego z kostki rosołowej, i ser żółty, dokładnie mieszamy. potrawę należy posolić i popieprzyć wedle uznania. ja zawsze dodaję troszkę więcej bulionu żeby pozbyć się kwaśnego smaku śmietany. dusimy na małym ogniu ok 5 min.
teraz zajmiemy się kurczakiem, radzę przygotować sobie filety ok 2 godziny wcześniej. możecie użyć ulubionych ziół. ja zawsze daję sól, pieprz, majeranek rozmaryn, trochę oliwy i sok z całej cytryny. pokrojone mięso w paseczki smażymy na oleju/oliwie aż się zarumieni.
Makaron ugotowany al dente (na twardo) podajemy z sosem i szpinakiem a na wierzch kładziemy kurczaka. możecie posypać serem bądź parmezanem, wtedy jest super ! :)
pozdrawiam tttttt! <3

11 komentarzy:

  1. jadłam coś podobnego , pyszne !
    uwielbiam szpinak ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku, muszę ugotować jak tylko znajdę czas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm.. pod tą postacią myślę, że mogłabym zjeść ten okropny szpinak :D (prawie go nie widać) :D

    OdpowiedzUsuń
  4. "ten okropny szpinak" to najsmaczniejsza zielenina na świecie !!
    mówię wam zróbcie ten makaron bo jest po prostu mega zajebisty !

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko fajnie gdyby nie szpinak bo tez nie przepadam :(

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda ! lecę jutro na rynek zobaczyć czy mają szpinak ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. takie kombinacje składnikowe zawsze wychodzą na poziomie "mniaaam"!;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robie tak samo jak Ty ale dodaj sobie jeszcze pomidory :) I wtedy to juz wgl pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. szpinaku nie jadłam jeszcze z kurczakiem,muszę spróbować! ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Przejrzałam twojego bloga i tak mi się nasunęło, jak czytałam wpisy a propo tych plotkarskich portali, że strasznie ci współczuję. Zwykłą rzecz nadmuchają do potężnych rozmiarów i robią wielką aferę, jakby stało się niewiadomoco...
    Jeśli o szpinak chodzi, to raz w życiu jadłam i jest okej! :D
    A co do Metronomy to ładnie śpiewasz :} Jestem całkiem mile zaskoczona, bo mamy podobny gust muzyczny. A przynajmniej jakąś jego część ;)

    OdpowiedzUsuń